1955 yılında Adana’da doğan Mehmet Satar, Lise öğrenimini 1972 yılında Adana Erkek Lisesinde tamamladı. Aynı yıl Çukurova Tıp Fakültesinde üniversite eğitimine başladı. 1978 yılında Çukurova Tıp Fakültesini bitirdi. Mezuniyetin hemen ardından Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalında uzmanlık eğitimine başladı. 1982 yılında Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı oldu. 1983-1984 yılları arasında Kütahya Hava Hastanesinde Yedek subaylık görevinin ardından, 1984-1986 yılları arasında Alanya Devlet Hastanesinde zorunlu devlet hizmetinı tamamladı. 1986 yılında Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalında Yardımcı Doçent olarak göreve başladı. 1989 yılında Doçent, 1994 yılında Neonatoloji yan dal uzmanlığı, 2011 yılında Çocuk Genetik yan dal uzmanlığı, 1995 yılında Profesör unvanını aldı. Üçer ay süreyle 1990’da İngiltere Oxford Üniversitesinde Neonatoloji eğitimini aldı, 1992’da İsrail Tel Aviv Üniversitesinde burslu olarak çalıştı, 1994’te ABD Harvard Üniversitesinde misafir öğretim üyesi olarak bulundu.
Prof.Dr. Mehmet Satar;
- Ç.Ü. Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanlığı,
- Ç.Ü. Neonatoloji Bilim Dalı Başkanlığı,
- Ç.Ü. Tıp Fakültesi Fakülte Kurulu Üyeliği ve Fakülte Yönetim Kurulu Üyeliği,
- Ç.Ü. Tıp Fak. Güçlendirme Vakfı Mütevelli Heyeti Üyeliği,
- Ç.Ü.PERİTAM Müdür Yardımcılığı,
- Ç.Ü Tıp Fakültesi Yerel Etik Kurulu Üyeliği,
- Ç.Ü Tıp Fakültesi Etik Kurulu Üyeliği,
- Türk Pediatri Yeterlilik Kurulu Yürütme Kurulu Üyeliği,
- Adana Klinik Araştırmalar Etik Kurulu Başkanlığı,
- Klinik Araştırmalar Değerlendirme Komisyonu Başkanlığı görevlerinde bulundu.
1986 yılından itibaren Ç.Ü.Tıp Fakültesinde uluslar arası standartlarda Yenidoğan Yoğun Bakım Ünitesi kurarak ve eğitim vererek bölgede Yenidoğan bebek sağlığına ciddi katkılar sağladı. Prof. Dr. Mehmet Satar Ç.Ü. Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Öğretim Üyeliği, Ç.Ü. Neonatoloji Bilim Dalı Başkanlığı, Ç.Ü. Çocuk Genetik Bilim Dalı Başkanlığı, Ç.Ü. PERİTAM Müdür Yardımcılığı, Çukurova Üniversitesi Klinik Araştırmalar Etik Kurulu Başkanlığı gorevlerinde bulunmuş olup, 2022 yılında emekli olarak Çukurova Üniversitesindeki görevlerinden ayrılmıştır. Halen, Sağlık Bakanlığı Tıpta Uzmanlık Kurulu Müfredat Oluşturma ve Standart Belirleme Sisteminde (TUKMOS) Neonataloji Bilim Dalı Alanında üyelik görevini sürdürmektedir.
Yayınlar
Çocuk Sağlığı ve Yenidoğan Hastalıkları konusunda 200’ün üstünde yerli ve yabancı bilimsel yayın, kitap ve kitap bölümleri yazarlığı yanında çok sayıda ulusal ve uluslar arası bilimsel toplantıda tebliğ sunmuştur.
Başlıca Bilimsel Araştırma İlgi Alanları
- Yenidoğanda asfiksi sorunu
- Yenidoğan enfeksiyonları
- Prematürelik sorunları
Sosyal Faaliyetler
Prof.Dr. Mehmet Satar bilimsel çalışmaları yanında bebek sağlığını iyileştirici dernek faaliyetleri ve sosyal çalışmalara da önem vermektedir. Yenidoğan bebeklerin sağlığının korunması amacıyla 1995 yılında kurduğu Çukurova Neonatoloji Derneğinin Başkanlığını 2011 yılına kadar yürüttü. Ayrıca Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Güçlendirme Vakfı Mütevelli Heyeti Üyesi ve Türk Pediatri Kurumu Adana Şubesi Yönetim Kurulu üyesi olarak faaliyetlerde bulundu. Türk Neonatoloji Derneğinin 2004-2006 yılları arasında 2. başkanlığını yürüttü. Sağlık Bakanlığı tarafından yürütülen Neonatal Resüsitasyon Programında başlatıldığı 2000 yılından beri Adana’da ve Adana dışında yapılan 100’e yakın kursa eğitmen olarak katıldı, ders vermenin yanı sıra açılış ve sertifika törenlerinde bulunup konuşma yaparak, katılımcıların konuya ilgilerini ve değişik açıdan bakmalarını sağladı.
Prof.Dr. Mehmet Satar European Pediatric Association, Türk Neonatoloji Derneği, Türk Tabipler Birliği, Çukurova Neonatoloji Derneği, Türk Pediatri Kurumu Adana Şubesi, Anne ve Bebek Sağlığı Vakfı’nın üyesi olup, 2020-2023 yılları arasında Türk Pediatri Kurumu Adana Şubesi Başkanlığını yapmıştır.
Prof. Dr. Mehmet Satar evli ve 2 çocuk babasıdır.