0 322 458 44 98 - 458 26 21

Annelere Öğütler

 

  1. Bebeğin altı sık kontrol edilmeli, kirli ise her seferinde olmasa bile sık sık sabunlu su ile yıkanmalı ve altının kurumasına izin verilmelidir.
  2. Kızlarda alt temizliği daima önden arkaya doğru yapılmalıdır.
  3. Göbek bağı düşene kadar cilt temizliği silinerek yapılmalı, bebeğin yıkanması göbek kordonu düştükten sonra yapılmalı, bebek yıkanmak isteniyorsa göbek kordonu yıkamadan sonra mutlaka kurutulmalıdır.
  4. Bebeğin koltuk altından alınan vücut ısısı 37o C’ nin, makattan alınanlarda 37.80C’nin üzerinde ise ateşi var demektir.
  5. Bebeğe kundak kesinlikle yapılmamalıdır.
  6. Bebeğin bulunduğu evde sigara içilmemelidir.
  7. Emziren anneler alkol ve sigara kullanmamalıdır.
  8. Emziren annelerin ilaç kullanması gerekiyorsa bu konuda dikkatli olmalı ve kullanacağı ilacı bir Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanına danışmalıdır.
  9. Bebeğin giysileri sabun veya sabun tozu ile yıkanmalıdır.
  10. Aşırı beslenme çocukta fazla kilo alımına ve gaz sancılarının daha fazla olmasına neden olabilir. Aşırı kilolu bebeklerin ileride kalp damar hastalıkları riskini taşıdıkları unutulmamalıdır.
  11. Anne sütünün yetersizliği nadir karşılaşılan bir durumdur. O yüzden hatalı yaklaşım varsa düzeltilmelidir. Süt yapımının ancak birinci haftadan sonra normalleşeceği unutulmamalıdır.
  12. Bebeğin kilo alması yeterli ise anne sütünün yeterli olduğu düşünülür. Bebek ilk 6 ayda , ayda 600-1000 gr, ikinci altı ayda 400-800 gr alır.
  13. Bebeğe vitamin verilebilir ancak anne sütü alan bir bebeğe özellikle D vitamini dışında vitamin vermeye gerek yoktur. Yinede bir çok hekim tarafından 15. Günden itibaren bir yaşına kadar multivitaminler verilebilmektedir.
  14. Bebeğe 4.-5. Ayda demir başlanır.
  15. Dişler genelde 6-8 ay arasında çıkar. Dişleri geç çıkan ve çok terlemesi olan çocuklarda raşitizm olabileceği için hekim muayenesi gerekir.
  16. Annenin beslenmesi ile süt artımı arasında bilinen en önemli besin, annenin yeterli su ve sıvı almasıdır. Annenin yorgun olması ve psikolojik durumunun bozuk olması süt verimini azaltabilir.
  17. Bebek için uygun oda ısısı gündüz 20-240C, gece 16-180C arasında tutulmalıdır.
  18. Bebeğinizi 1 yaşına kadar ayda bir, 1-3 yaş arası 3 ayda bir, 4 yaşından sonra 6 ayda bir düzenli kontrol ettiriniz.
  19. Bebeğiniz için aşağıdaki durumlardan kaçının
  • Evcil bir hayvanla bebeğinizi yalnız bırakmayın
  • Beş yaşın altındaki kardeşiyle bebeğinizi yalnız bırakmayın
  • Bebeğin üzerinde veya karyolasında 12 cm.den uzun kurdele-ip bulundurmayın
  • On dört yaşın altında bakıcıyla bırakmayın
  • Bebeği havaya atmayın ve sarsmayın
  • Bebeği hiçbir zaman evde bir an bile yalnız bırakmayın
  • Arabada bebeğinizi yalnız bırakmayın.